MATEN SOM GIR DEG DET LILLE EKSTRA!
For en stund tilbake var jeg med å bidro i en artikkel i bladet Plusstid om maten som gir oss det lille ekstra. Spesielt rettet mot vintersesongen med mye forskjølelse. Selvom våren banker på døren i disse dager er tipsene like aktuelle. Så, here we go!
Paprika
Knasende sprø paprika gjør seg godt i salaten både til lunsj og middag. Den er også super å knaske som tilbehør til brødmat, ved siden av egg eller i gryteretter osv. Mine to små pøbler elsker knaske rå paprika, så hos oss har vi HØYT forbruk av paprika.
Visste du at paprika er en av de beste kildene til vitamin C, en sterk antioksidant som styrker immunforsvaret vårt? Slike antioksidantbomber er spesielt viktig i forskjølelsestider.
Hvit fisk
De aller fleste av oss spiser altfor lite hvit fisk. Den hvite fisken er svært gunstig for kroppen vår på grunn av høyt innehold av viktige næringsstoffer vi ikke finner så mange andre steder. Hvit fisk er spesielt rik på Jod som vi trenger for energiomsetningen i kroppen vår. Hyse er en fiskesort som er spesielt rik på jod, den brukes mye i fiskekakeproduksjonen. Derfor vil jeg slå et slag for fiskekaker, men velg de med høyt fiskeinnhold!
– Jod er dessuten svært viktig for små barn og gravide i utviklingen av et normalt nervesystem.
Denne torskegryten er en populær middagsrett her på bloggen og hjemme hos oss. Den lages stort sett hver uke siden barna elsker det. Fin måte å få i seg mer vit fisk på!
Ingefær
Lag deg te med frisk ingefær i skiver, putt ingefær i smoothien din, eller rasp den og bruk i matlaging. Jeg bruker også ingefær når jeg fermenterer. Det setter en liten prikk over i `en når det gjelder smak, også er det en fin måte å få i seg mer ingefær på. Ingefærroten er spesielt rik på antioksidanter og effektiv mot infeksjoner, forkjølelse og influensa. Les mer om hvorfor fermentering er så bra HER.
Kaldpresset olivenolje
En god kaldpresset olivenolje over salaten øker næringsopptaket og gir kroppen påfyll av svært gode fettsyrer. Olivenoljen er også en viktig antioksidant som kobles til forebygging av hjerte-karsykdom og kreft.
Nøtter
En neve nøtter til mellommåltid ved siden av noen bær eller en frukt holder blodsukkeret stabilt og gir påfyll av gode fettsyrer. Det er også antioksidanter å finne i nøttene, foruten en hel haug gode vitaminer og mineraler. Jeg og resten av gjengen spiser også nøtter i form av sunn snop , nøttesmør eller i hjemmelaget granola (oppskrift i mat-prepp guiden)
Mer grønnsaker!
De færreste av oss klarer å dekke behovet for grønnsaker. I sommermånedene er mange av oss flinke til å lage deilige salater, men i vintermånedene glemmes grønnsakene lett. Januar, februar og mars er for mange de "tøffeste" månedene, men det er nettopp i disse månedene fokuset på grønnsaker bør være størst. Inkluder grønnsaker til alle måltider i løpet av dagen, vi trenger pimpe kostholdet vårt med mer farger!
Tilskudd av fiskeolje og vitamin D
Det er to ting som er spesielt viktig å få i seg i vinterhalvåret. Det er vitamin D og fiskeolje.
Eller: hovedregelen for vitamin D er å ta tilskudd alle måneder med bokstaven R i seg. Det betyr at du kan ha et opphold om du er flink å være mye i solen og bruke solvett i mai-august. Disse holder energinivået vårt oppe og styrker immunforsvaret vårt.
Har du noen fler tips på lur?